Uygulama Çözümleri
Doğrusallık ve Düzlemsellik
Doğrusallık ve düzlemsellik ölçümü yapmanın en iyi yolunu ararken ölçüm sisteminin türü ve kurulum yeri dahil olmak üzere dikkat edilmesi gereken pek çok önemli faktör vardır. İhtiyaçlarınızı tam olarak karşılamayan ekipmanın seçilmesi, üretim sırasında hassasiyetin düşmesine ve çalışma saatlerinin artmasına neden olabilir. Dolayısıyla bu site, çarpıklık ve yassılık ölçümlerini güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilmenin en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olabilmek için hazırlanmıştır.
İdeal ölçüm sistemini seçmek için ölçüm hakkında bilgi ve ipuçları içeren mutlaka okunması gereken bir kılavuz!
Bu kılavuzda, ölçüm sistemlerinin tanıtılmasının yanı sıra kalınlık, dış çaplar, şekil ve daha fazlasını ölçmek için kullanılabilecek en iyi yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmıştır.
Doğrusallık ve Düzlemsellik Ölçümü
Doğrusallık ve düzlemsellik ölçümü için en uygun yöntemi ve en uygun ekipmanı bulabilmek adına aşağıdaki örneklere bakabilirsiniz.
Birden çok sensör başlığının kullanılmasıyla gerçekleştirilen doğrusallık/düzlemsellik ölçümü
Örnek Uygulama: Şasinin düzlük ölçümü
Çarpıklık ve yassılık, parça üzerinde farklı konumlara yerleştirilen algılayıcı başlıklarıyla elde edilen yükseklik farklarının hesaplanmasıyla ölçülür.
Önemli Noktalar
• Tek bir algılayıcı kafasının farklı ölçüm yerlerine hareket ettirilmesiyle meydana gelen titreşimlerin sebep olduğu herhangi bir ölçüm hatası oluşmaz.
• Algılayıcı kafaları hareket ettirilmediği için algılama işlemleri arasındaki döngü hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
• Algılayıcı kafasını hareket ettirebilmek için herhangi bir mekanizma gerekmemektedir.
Tek bir sensör kafasının (1D lazer deplasman sensörlerş) kullanımıyla gerçekleştirilen doğrusallık/düzlemsellik ölçümü
Uygulama örneği: PCB’lerin çarpıklık ölçümü
Çarpıklık ve yassılık gibi durumlar her bir ölçüm noktasından toplanan verilerden hareketle hesaplandığından hedef veya algılayıcı hareket ettirilmelidir
KEY POINTS
• Yalnızca tek bir başlık kullanılarak maliyetler düşürülebilir.
• Algılayıcı kafalarının hareket ettirilmesinden kaynaklanan titreşim, ölçüm hatalarına neden olur.
• Algılayıcı kafasını hareket ettirebilmek için bir tür mekanizma gerekmektedir.
Tek bir sensör kafasının (2D lazer deplasman sensörü) kullanılmasıyla doğrulsallık/düzlemsellik ölçümü
Örnek Uygulama: Malzeme kenarlarının çarpıklık ölçümü
Hedef yüzeyden bir tür lazer çizgisi yansıtılır, yansıyan profildeki yükseklik farkları değerlendirilerek çarpıklık ölçülür.
A: Tepe noktası B: Çarpıklık miktarı C: Dip noktası
Önemli noktalar
Çarpıklık, algılayıcı başlığını hareket ettirmeden ölçülebilir.
Uygulama Çözümleri
Boşluk/Aralık
Uygulama Çözümleri
2D Şekil
İdeal ölçüm sistemini seçebilmek için bilinmesi gereken ölçüm ve ipuçları hakkında her şeyi içeren ve mutlaka okunması gereken bir kılavuz!
Bu kılavuzda, ölçüm sistemlerinin tanıtılmasının yanı sıra kalınlık, dış çaplar, şekil ve daha fazlasını ölçmek için kullanılabilecek en iyi yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmıştır