Ölçümün Temelleri
Kalibrasyon (Ayarlama)
“Kalibrasyon”, endüstriyel ürünlerle birlikte kullanıldığında, ekipmanların gerçek değerleri ile referans alınan değerler arasındaki farkları belirleyebilmek için yapılan bir dizi işlemi ifade etmektedir. Herhangi bir ölçüm sistemi tarafından elde edilen değerler bekleneni karşılamıyorsa, kullanıcılar sistem üreticisinin destek departmanına başvurarak kalibrasyon talep etmelidir. Kalibrasyon sonrası ölçüm sistemi ayarı gerekli görülürse, sistemi en uygun haline döndürebilmek için üretici tarafından ayar yapılmalıdır. Düzgün bir kalibrasyon işlemi, üretim ve denetim süreçleri boyunca istikrarlı bir şekilde kalitenin korunmasını mümkün kılar. Ölçüm sistemleri aktif olarak kullanıldığından ölçülen değerlerin zaman içinde değişebileceği kabul edilmelidir. Bu nedenle, düzenli olarak kalibrasyon ve ayarlama işlemlerini yapmak oldukça önemlidir.
▼ Kalibrasyon Belgesi▼ İzlenebilirlik Sistem Şeması |
---|
Kalibrasyon Belgesi
Kalibrasyon sertifikaları, ölçüm sistemi için kalibrasyon sonuçlarını gösteren belgelerdir. Düzenli ölçüm sistemi bakımına ek olarak kalibrasyon talep edildiğinde, cihaz iade edilmesi durumunda bu belge eklenecektir. Kalibrasyon sertifikaları, kalibrasyonun üretici veya sorumlu kişiler tarafından yapıldığını açıkça belirtebilmek için bir tür değerlendirme standardı olarak da kabul edilir. Benzer belgeler, test sertifikalarını ve denetim raporlarını içerir.
Üreticiden üreticiye kullanım şekilleri değişiklik gösterebilse de terimlerin anlamları genellikle aşağıdaki gibi ifade edilmektedir.
Kalibrasyon |
Alet veya ölçüm sistemi kullanılarak elde edilen değerler, malzeme ölçüsü veya standart referans malzeme değerleri ile elde edilen değerler sayesinde, bir standart tarafından uygulanan değerler arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla gerçekleştirilen işlemler dizisidir. Not: Kalibrasyon, alet ayarıyla hata düzeltmesi yapmayı içermez. |
Teste etme |
Bir uygunluk değerlendirme hedefinin bir veya birden fazla özelliğinin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Not: Test genellikle bir malzeme, ürün veya işlem için yapılır. |
Kontrol | Bir uygunluk değerlendirme hedefinin bir veya birden fazla özelliğinin belirlenmesi. Not: Test tipik olarak bir malzeme, ürün veya süreç için yapılır. |
Profil Yükseklik Farkı Kontrolü
İzlenebilirlik Sistem Şeması
İzlenebilirlik, “bir ölçüm sonucunun özelliği veya bir standardın değeri, belirtilen referanslar sayesinde, genellikle ulusal veya uluslararası standartlarla, devamlı bir karşılaştırmalar zinciri şeklinde ilerleyerek, tümü belirtilen belirsizliklere sahip olarak ilişkilendirilebilir” olarak tanımlanabilir. İzlenebilirlik sistem diyagramları (şemaları), bir cihazın kalibre edilmesinde kullanılan herhangi bir ekipmanın kalibrasyon sürecini açıklayan belgelerdir. Bu tür diyagramlar, daha yüksek bir yere doğru hareket ederek hangi referansların kullanıldığını izleyip takip edebilmek için kullanılabilir. (Bulunulan konumdan yükselmek en sonunda ulusal standartları ortaya çıkaracaktır.) Kalibrasyon zincirini kesintisiz olarak geriye doğru takip edebilmek “izlenebilir” bir koşul olarak kabul edilir.
Ölçümün Temelleri
Koruma Sınıfları
Ölçümün Temelleri
Ölçüm Sistemi Seçiminde Önemli Terminolojik Bilgiler
İdeal ölçüm sistemini seçebilmek için bilinmesi gereken ölçüm ve ipuçları hakkında her şeyi içeren ve mutlaka okunması gereken bir kılavuz!
Bu kılavuzda, ölçüm sistemlerinin tanıtılmasının yanı sıra kalınlık, dış çaplar, şekil ve daha fazlasını ölçmek için kullanılabilecek en iyi yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmıştır.