Barkodun Yapısı

Aşağıdaki şemada barkodun yapısı açıklanmaktadır.

A: Barkod uzunluğu   B: Kenar boşlukları    C: Barkod sembolü    D: Barkod yüksekliği   E: Başlangıç karakteri    F: Data (mesaj)   G: Kontrol basamağı   H: Durdurma karakteri

Quiet zone (Kenar boşlukları)

Barkod sembolünün sağ ve sol kenarları.
Eğer kenar boşlukları yeterince geniş değilse, barkod okuyucu barkod verisini tarayamaz, okuyamaz.
Sağ ve sol kenarların her ikisi de dar çubuk genişliğinin en az 10 katı olmalıdır. (minimum element genişliği). (Dar bar, çubuk genişliği için buraya bakınız.)

Kenar boşlukları yeterince geniş olmadığı sürece, barkod okuyucunun barkod verisini taraması dengesiz hale gelir.

Başlatma/Durdurma Karakterleri

Verinin başladığını ve bittiğini belirten karakterler

Başlatma ve durdurma karakterleri barkodun türüne göre çeşitlilik gösterir. Örneğin, CODE 39 “*” karakterini, CODABAR ise “a”,“b”,“c” ve “d” karakterlerini kullanır. (EAN ve ITF karakter kullanmak yerine verinin başını ve sonunu belirten bir çubuk modeli kullanır.

DATA: VERİ

Data’yı oluşturan çubuk model(sayısal karakterler, alfabe vs.) soldan itibaren düzenlenir..
Yukarıdaki çizim, soldan itibaren sırasıyla düzenlenmiş olan 0, 1, ve 2 çubuk modellerini temsil eden “012” verisinin gösterimini açıklar.

Kontrol Basamağı

Okuma hatasını kontrol etmek için hesaplanan sayısal değerdir. Barkod verisinden hemen sonra eklenir.

Barkod Uzunluğu

Barkod uzunluğu sağ ve sol kenar boşlukları da dahil olmak üzere toplam uzunluğu belirtir. Kenar boşlukları da dahil olmak üzere, eğer barkod uzunluğu tarayıcı genişliğine uygun değilse barkod okuyucu veriyi tarayamaz.

Barkod Yüksekliği

Barkod okuyucunun yüksekliğinin yazıcının izin verdiği kadar yüksek olması tavsiye edilir.
Eğer barkod yeterince yüksek değilse, lazer barkoddan saparak dengesiz okumalara sebep olabilir.
Yüksekliğin, barkod uzunluğunun %15’inden fazla tutulması tavsiye edilir.

Aşağıda barkod oluşturmak için gereken minimum birim olan çubuklar ve boşluklar açıklanmaktadır. Barkod boşlukların, dar ve geniş çubukların bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir.

Dar ve geniş genişlikler aşağıdaki oranlara göre belirlenir:

NB: Dar Boşluk = NS: Geniş Boşluk =1:2’den 1:3’e

NB Dar çubuk
WB Geniş çubuk
NS Dar boşluk
WS Geniş boşluk
Eğer dar ve geniş oranı yukarıdaki orandan farklıysa, barkod okuyucu dengesiz okumalar sergileyebilir. Bir barkod hazırlamak için, bu oran için çok önemlidir. Genellikle aşağıdaki oran barkod hazırlamak için tavsiye edilir:
NB:WB = NS:WS =1:2.5 (önerilen oran)

Dar çubuğun genişliği barkod okuyucu için anahtar noktadır.
Dar çubuk genişliği minimum element genişliği olarak da adlandırılabilir.

Eğer dar genişlik küçükse:
• Barkodun boyutu küçülür.
• Sayısal değerli barkod belirli bir alanda yazdırılabilir.
• Barkodun okunabilir aralığı (okuma derinliği) daraltılır.
• Yazıcıdan barkod yazdırmak için yüksek performans beklenir. (Lazer yazıcı, termal transfer yazıcısı)
Eğer dar genişlik büyükse:
• Barkodun boyutu büyür.
• Barkodun okunabilir aralığı (okuma derinliği) genişletilir.
• Yazıcının barkod yazdırması için düşük performans göstermesi kabul edilebilir. (Nokta yazıcı, FA için mürekkep püskürtmeli yazıcı)

İkili seviye ve çoklu seviye

KOD 39 kategorilerindeki barkodlar, CODABAR ve ITF, dar ve geniş genişliklerde iki basamaklı çubuklar ve boşluklardan oluşur. Bu tür barkodlar “ikili seviye” barkodu olarak adlandırılır.
Dar ve geniş arasındaki oran 1 : 2 ila 1 : 3’tür. Fakat bir miktar değişiklik mümkündür.

A: Dar çubuk  B: Geniş çubuk    C: Geniş boşluk    D: Dar boşluk

EAN ve CODE 128 kategorilerinde yer alan barkodlar, dar ve geniş genişliklerde dört basamaklı çubuk ve boşluklardan oluşur. Bu tür barkodlar “çoklu seviye” barkodu olarak adlandırılır.

“Çoklu seviyeli” EAN ve CODE 128, dört adımlı çubuk genişliğine sahiptir.
Eğer yazıcı kalitesi, çubuğun genişliğini tanımlamada yeterince iyi değilse, okuma hatası oluşabilir.
Nokta vuruşlu yazıcı dahil olmak üzere baskı kalitesi düşük olan yazıcılar EAN ve KOD 128’e uygun değildir.

Barkod Okuyucular

<

Barkodun Temelleri
Index

Barkodun Temelleri
Barkod Tipleri (EAN, CODE 39, ITF, CODABAR, CODE 128)

>

Webinar: Robotik sistemlerde kamera desteği ile nasıl fark yaratırız?

Webinar: Robotlarla üretim verimliliğinizi ve esnekliğinizi nasıl artırırsınız?

Webinar: Sensörler gelişen performanslarıyla büyülüyor