Eksik somun montajını kamera ile kontrol etti, üretimi %5 hızlandırdı
Şase üretimi yapan bir iş ortağı ile eksik somun kaynatılmış parçanın kaynak hücresine yüklenmesi ile ilgili görüntü işleme uygulaması gerçekleştiren Entek, tam montajlanmayan parçaların tespit edilip eksik somunların tekrar kaynatılmasını sağladı. Kontroller insan yerine kamera sistemi ile yapılarak üretim yüzde 5 hızlandırıldı.
Dünyada otomotiv sanayi nasıl bir yılı tamamladı? 2023 yılında otomotiv sektöründe ne gibi teknolojik trendler öne çıkıyor, paylaşır mısınız?
Son 3 yıldır koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyanın yaşadığı olağanüstü durum, otomotiv sektöründe üretim ve tedarik problemleri yaşanmasına sebep oldu. Özellikle çip krizi olarak adlandırılan, yarı iletken çip üretiminin azalması nedeniyle otomotiv üreticilerinin çip bulmakta zorlanırken, üretim kapasiteleri düştü ve talepler karşılanamaz oldu. Büyük üreticiler de dahil olmak üzere birçok tedarikçi siparişlerini aylar sonra teslim etmek zorunda kaldı. Çip krizinin 2023 yılının ikinci yarısından sonra artık çözüme kavuşması bekleniyor. Küresel otomotiv sektörünün pandemi etkisinin azalması ile 2022 yılında önceki yıla kıyasla %6 büyüyerek daha olumlu bir sene geçirse de üretim ve satış verilerinin henüz pandemi öncesi seyrine dönmediği görebiliyoruz. Sektör genelinde özellikle elektrikli ve otonom araçlar için yapay zekâ teknolojileri dikkat çekiyor.
Otomotiv sanayii için hibrit teknolojiler ve elektrikli araçlara olan yönelimi Entek nasıl değerlendiriyor? Bu dönüşüme nasıl hazırlanıyor/ nasıl öncü oluyor?
Otomotiv endüstrisinde dengeler değişiyor ve oyun yeniden kuruluyor. Başrolde sektörü yeniden şekillendirecek ‘Elektrikli ve Hibrit Araçlar’ var. İklim değişikliğiyle birlikte Dünya’nın fosil yakıtların kullanımını bırakarak yenilebilir ve yeşil enerji kullanımına geçişi artık zorunluluk haline dönüştü. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden otomotiv de bir değişim ve dönüşümün eşiğine geldi.
‘Elektrikli ve Hibrit Araçlar’ ile bu krizleri fırsata çevirecek olan sektör yeşil ve yenilebilir enerji kullanımına hızlı geçiş yapacak. Pandemi ile hızlanan dijital dönüşüm ve ‘Elektrikli ve Hibrit Araçlar’ın yapay zekayla zenginleşmesiyle birlikte evrildiği yer ise otonom araçlar olacak.
Otomotiv endüstrisinin genel eğilimi, daha sık aralıklar ile yeni model araç çıkarma döngüsüne girmek yönünde. Şasi platformlarının ve aktarma organlarının ortak kullanımı farklı model araç üretiminde büyük maliyet avantajı sağlıyor. Elektronik teknolojilerin yeni araçlarda kullanılmaya başlanmasıyla elde edilen başarı muhtemelen bu eğilimi daha da teşvik edecek ve bu trende uyum sağlamak için üretim bantları hızlı bir şekilde değişime ayak uydurmak durumunda kalacak.
Entek olarak temsilcisi olduğumuz Keyence markasının gücünü de yanımıza alarak sunduğumuz görüntü işleme ve ölçüm çözümleri ile elektrikli araç üretimi için gerekli batarya, ECU ve motor parçalarının üretim proseslerine özel çözümlerimiz ile üreticilerin yanında oluyoruz.
2023’te görüntü işleme ve ölçüm grubunda yeni hangi ürünlerinizi Türkiye pazarıyla buluşturuyorsunuz?
KEYENCE ‘Pattern Projection’ teknolojisi çok yeni bir ürünümüz. 2022’nin son çeyreğinde pazara sunduğumuz 3D aydınlatma teknolojimiz, 2023 yılında birçok görüntü işleme projesinde kullanarak algılamada yeni bir boyut kazandıracaktır. KEYENCE, birçok farklı uygulamada daha kararlı şekilde algılama ve kontrol yapabilmek için bu teknoloji geliştirdi. Özetlemek gerekirse, bu ürün ile 8 ayrı kaynaktan gelen ışığı birleştirerek 2 boyutlu bir kamera ile alınan görüntülerden 3 boyutlu görüntü oluşturabilmektedir. Oluşturulan 3D görsel ile şekil karşılaştırma ve kesit alarak yükseklik kontrolü sağlar. Ürün yüzeyindeki parlamalar ve kontrasttan etkilenmeden iki boyutlu görüntüye yükseklik bilgisi de eklenerek üç boyutlu görüntü işleme yapılır. Böylelikle algılamada yüksek kararlılık sağlanır. Görüntü işleme sistemlerinde deneyimi olmayan herhangi bir kişinin bile kolaylıkla programlama yapabileceği basit bir kullanıcı ara yüzüne sahiptir.
Bununla beraber 2023 yılında ölçüm grubundan 2 adet yeni ürünü pazarla buluşturmayı hedefliyoruz. Bunun detaylarını önümüzdeki aylarda iş ortaklarımız ile paylaşacağız.
Entek, görüntü işleme çözümleri aracılığı ile hangi otomotiv uygulamalarında öne çıkıyor, detaylandırır mısınız?
Otomotiv sektöründe en ufak bir kusur bile ciddi bir kazaya neden olabilir. Bu potansiyel riski azaltmak için, sıkı denetim gereksinimleri, kalite ve güvenlik standartlarını garanti altına alır.
Görüntü işleme sistemleri, üretimde kalitenin ve verimliliği artırılmasına, maliyetleri düşürülmesine, hassasiyetin geliştirilerek montajlanan ürünlerin doğruluğunu sağlar.
Geçtiğimiz yıl otomotiv endüstrisinde yaptığımız uygulamalara bakacak olursak uygulamalarımızın yarısından fazlası montajlanan ürünler üzerinde komponent varlık/yokluk kontrolleri, bitmiş ya da yarı mamul ürünler üzerinde pozisyon kontrolü ve ölçüm uygulamaları yoğunlukla gerçekleştirilmektedir.
Otomotiv Sektöründe Uygulama Trendleri
Başka markalara oranla ürünleriniz, hangi rekabetçi özelliklere sahip? Uygulamaya özgü kamera ve görüntü işleme çözümünün seçimde Entek nasıl bir rol üstleniyor?
Öncelikle ürünlerimizden bahsedecek olursak Universal bir yapıya sahip olması birçok endüstride ve farklı uygulamada kullanılacak şekilde tasarlanması diğer sistemlerden ayıran en önemli özelliğimiz. Diğer yandan ürünün kullanım kolaylığına değinecek olursak bugün akıllı bir cep telefonunu kullanmak kadar kolay ve basit bir arayüze sahip olmamız diğer avantajımız. 20 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiğimiz başarılı görüntü işleme uygulamalarımız ile pazarda deneyimimiz ile en doğru çözümleri sunmamız rekabette bizi her zaman bir adım öne çıkmamızı sağlıyor.
Varlık/Yokluk Kontrolü
Leke/Çizik Kontrolü
Ölçüm Kontrolü
Robotlu görüntü işleme uygulamalarınızı da paylaşır mısınız?
Keyence Robotik Görüntü İşleme Sistemleri, basit kullanım ara yüzü sayesinde çoğu büyük 17 farklı robot markası için doğrudan bağlantı, otomatik kalibrasyon özelliği ve güçlü algılama fonksiyonlarına sahiptir. Robot ile hedeflenen konuma daha doğru hareket etmesi için bir veya daha fazla kamerayla donatılmış robotlar, parça alma/bırakma ve konumlandırmanın yanı sıra şekil ve boyutsal kontrol ve ürün saydırma gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.
Görüntü işleme uygulamalarının başarısında; lens, ortam, ışık, nem vb şartlar kadar elbette yazılımın da büyük etkisi var. Çözümlerinizde kullandığınız yazılımlarınız nasıl geliştiriliyor? Türkiye ekibinden bu Ür-Ge’ler için bir katkı oluyor mu?
Entek Otomasyon olarak endüstriyel görüntü işleme konularına Keyence markası ile çözümler üretiyoruz. Ürünlerin Ar-Ge süreçleri Japon mühendisler tarafından Japonya’da yapılıyor. Daha önce belirttiğimiz gibi sistemlerimiz Universal algoritmalar için geliştirme önerilerini Entek Otomasyon ekibi olarak endüstrideki taleplere karşılık veremediğimizde ya da bir sorun ile karşılaştığımızda ürün departmanlarına geri bildirimler vererek yeni fonksiyonların araştırılıp geliştirilmesine katkı sağlıyoruz.
Bize Türkiye’de son dönemde görüntü işleme odağında gerçekleştirdiğiniz bir otomotiv uygulamanızı, sağlanan faydaları da vurgulayarak açıklar mısınız?
Geçtiğimiz sene, şase üretimi yapan bir iş ortağımız ile eksik somun kaynatılmış parçanın kaynak hücresine yüklenmesi ile ilgili bir uygulama gerçekleştirdik. Buradaki uygulamada, 1000mm genişliğe sahip metal parlak bir parça, üzerinde farklı boyutta ve konumlarda bulunan somunların kontrolü için kaynak kabini içerisinde yüklenme alanına konulmaktaydı. Yaklaşık 1700mm uzaklığa bağladığımız yüksek çözünürlüklü kamera ile kontrol ettiğimiz modeldeki kriterlere göre doğrulama yapıyorduk. Kameradan uygunluk (OK) aldıktan sonra ise bir sonraki adım olarak kaynak işlemine geçiliyordu.
Bu uygulama sayesinde ise üretim hattının en başında ürün yüklemede tam montajlanmayan parçalar tespit ediliyor ve eksik somunlar tekrar üzerine kaynatılıyordu. Bu sayede kullanıma uygun olmayan parça hurdaya düşmeden ve hat verimini düşürmeden üretime devam edilebiliyordu.
Bu kontrollerin insanlar tarafından yapılması ile kamera sistemi ile yapılmasını karşılaştırdığımızda, üretimi %5 hızlandırıp maliyetleri düşürdüğümüzü net bir şekilde ifade edebiliriz.
2023’de hedefleriniz nelerdir?
2023 bizim için birçok açıdan yenilikleri iş ortaklarımız ile daha çok temas etmeyi planladığımız bir sene olacak. İlk olarak bu sene içerisinde birçok etkinlikte yer almayı planlıyoruz. Daha önceki seneler de olduğu gibi WIN EURASIA ve Robot Yatırımları Zirvesi’nde yerimizi ayırttık. Mayıs ayı içerisinde TÜYAP’ta düzenlenecek Wire-Tech Fuarı’nda ise KEYENCE ölçüm grubu ile yer alacağız. Bunun dışında bölgesel fuarlar için de görüşmelerimiz hala devam ediyor. Aynı zamanda bu sene yenilenen Gebze Showroom’umuzda ve Bursa Bölgesi’nde iş ortaklarımız ile bir araya gelmeyi planlıyoruz. Her bölgede büyüyen ve büyümeye devam ettiğimiz KEYENCE ekibimiz ile Türkiye’nin her noktasında iş ortaklarımıza temas ederek, otomasyon alanında daha hızlı çözüm sunmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz sene kurduğumuz yeni bölümümüz AutoID departmanımızın her bölgede bulunan uzman ekibi aracılığı ile bu alanda da müşterilerimize daha hızlı çözüm sunmayı hedefliyoruz.
Entek Otomasyon’un uzman mühendis ekibiyle tüm sorunlarınıza çözüm üretiyoruz.