Dağıtım İşleme ve Paketleme
Ürünler imalat aşamasında herhangi bir korumaya sahip değildir. Son yıllarda, dağıtımın katma değerini artırabilmek amacıyla nakliye sırasında çeşitli işler yapan dağıtım işlemlerine olan talep artmaktadır. Ürünler korumasız halde uçak, gemi veya kamyonla taşındığında çizilme, kırılma veya kalitesinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşılabileceğinden bu riski azaltmak adına paketleme işlemi oldukça önemlidir. Bu nedenle, bu bölümde, dağıtım işleme ve paketlemenin lojistik işlevleri açıklanmaktadır
Temel Lojistik Bilgileri ve Geliştirme Noktaları Tek Kılavuzda!
Sevk edilen mallardaki artışın işgücü gerektirmesinden dolayı oluşan sorunlar “Lojistik Krizi”ni doğurmuştur. Bu kılavuz, herhangi bir çalışma sahasında verimliliği artırmak için kullanılabilecek lojistik sisteminin temellerini ve iyileştirme noktalarını ele almaktadır
Dağıtım İşleme ve Paketleme Ne İfade Etmektedir?
Bu bölümde, dağıtım işleme ve paketleme işlemleri hakkında temel bilgiler ve aralarındaki farklılıklar ele alınmıştır.
Dağıtım İşleme
Dağıtım işlemi, ürünlerin nakliyesi sırasında depo veya lojistik merkezlerinde gerçekleştirilen işlemlerin tümünü ifade eder. Örneğin, ürünleri setler halinde gruplamak, etiketleri yapıştırmak ve ürünleri kutulara koymak ya da iğneleri kontrol etmek, etiket yapıştırmak, ürünleri askılara asmak, fiyat etiketleri yapıştırmak ve ürünleri hediye kutularına koymak gibi işler dağıtım işleminin kapsamındadır.
Bu işlemin ana amacı, ürünün katma değerini artırmaktır. Hem müşteri hem de lojistik operatörü için oldukça avantajlı bir işlem türüdür. Ancak, fazlasıyla zaman isteyen bir işlem olmasına rağmen teslimat aşamasında tamamlanırsa müşteri memnun olur. Bu sayede, lojistik operatörü farkını ortaya koyarak katma değer sağlayabilir. Son yıllarda, herhangi bir lojistik merkezinde dağıtım işleminin gerçekleştirilmesi daha az maliyetli hale geldiğinden talep giderek artmaktadır.
Ürünlerin ve Kalitenin Korunması İçin Paketleme
Ürünler, herhangi bir koruma olmaksızın üretildikleri gibi gönderilirse zarar görebilir ve kalite düşebilir. Dolayısıyla, paketlemenin amacı, ürünün zarar görmesini ve kalitenin düşmesini önleyebilmek için karton veya tahta kutularla korumaktır. Paketleme sayesinde titreşim ve düşme gibi durumların sebep olduğu hasarlar ve nemden kaynaklanan küf ve çürümelerin kaliteyi düşürmesi de önlenebilir.
Ayrıca, karton kutu üzerine içerik adı, hacim, üretim tarihi ve parti numarası yazılarak ürünler daha kolay ayırt edilebilir. Taşınması zor şekle sahip ürünlerin arabaya yüklenmesi ve karton kutuya konması durumunda taşınması daha kolay olabilir. Tüm bunlara ek olarak, paketlemenin depolama sırasında kalitenin korunmasında da etkili olduğu söylenebilir.
Adım 1: Sevkiyat Talimat Formunu ve Gerekli Belgeleri Hazırlama
Paketleme, görevine ve amacına bağlı olarak üç farklı türde ele alınabilir: bireysel paketleme, iç paketleme ve dış paketleme.
Bireysel paketleme
Bireysel paketleme işlemi tek tek ve ayrı ayrı ürünler için uygulanan paketleme şeklidir. Örnek olarak, bireysel paketleme işleminde, her bir şeker parçasını sarmak için ayrı bir ambalaj kullanılması verilebilir. Asıl amaç, ürünü zarar görebileceği su, nem, ışık ve ısı gibi faktörlerden korumaktır
İç ambalaj
İç ambalaj, ayrı ayrı paketlenmiş ürünleri tek bir kutuda toplamak için kullanılır. Bu ambalajlama şekli, ayrı ayrı paketlenmiş şekerlerle dolu bir paket olarak düşünülebilir. Perakende mağazalarında sıklıkla görebileceğimiz türde bir ambalajlama şekli olan iç ambalaj, ürünün çekiciliğini arttırarak satın alma arzusunu harekete geçirebilmek için ilgi çekici bir tasarıma sahip olmalıdır
Dış paketleme
Dış ambalajlama, karton veya tahta kutu gibi en büyük paketleme türü olarak düşünülebilir. Dış paketleme işleminin önemli olmasının asıl sebebi, ürünlerin kirlenme veya kırılma gibi sorunlardan korunmasını sağlamasıdıre.
Dağıtım İşleme ve Paketleme Örnekleri
Dağıtım süreci ve paketleme işlemleri hakkında açıklanan temel bilgileri daha açıklayıcı kılmak adına, bu bölümde paketlemenin pratikte tam olarak nasıl işe yaradığına dair bazı örnekler verilmiştir. Örneklere göz atmadan önce, dağıtım ileme ve paketlemenin yalnızca ürünleri korumakla kalmayıp aynı zamanda katma değeri de artırdıkları akılda tutulmalıdır.
Kesme ve Paketleme
This distribution processing example cuts cheese to the specified number of grams and individually packages it. Cutting and packaging is performed under strict conditions in a low-temperature clean room to maintain the freshness and safety of the food.
Ürün Çeşitleri (Setler Halinde Paketleme)
Setler halinde bir araya getirilmiş ürünlerin paketlenmesine örnek olarak, şarap severler için çikolata, peynir ve zeytin içeren hediye kutuları gibi ürünler verilebilir.
Şrinkli Ambalaj/Streç Film
Şeker, diş macunu ve CD paketleri gibi ürünlerin görünümlerini korumanın yanı sıra, güvenli ve hijyenik kalmalarını sağlamak için ince bir filmle paketlenmeleri örnek olarak verilebilir.
Hacim ve Ürün Kontrolü
Ürün içeriğinin standartlara uygun olup olmadığını belirleyebilmek için hacim ve ürün kontrolleri yapılır. Bu dağıtım işleme örneğinde asıl amaç, sevk edildiğinde ürünün kontrolünü sağlayarak güvenliğinden ve kalitesinden emin olmaktır. Dolayısıyla, son yıllarda, denetim sürecinde üstlenilen sorumluluk giderek artmaktadır.
Metal Tespit Kontrolü
Gıdalara herhangi bir metal parçasının karışıp karışmadığını belirleyebilmek için bir tür metal detektörü ile incelenir.
Etiketleme
Bu dağıtım işleme örneğinde, bireysel paketlemeler ve iç ambalajlar için etiketler hazırlanır ve uygulanır .
Paketleme
Noel, Yeni Yıl, Sevgililer Günü ve Cadılar Bayramı gibi etkinliklerde ve özel günlerde satılan ürünlerin paketlenmesini veya sarılmasını ifade eden dağıtım işleme örneğidir.
Ahşap Çerçeve Ambalaj
Ahşap çerçeveli ambalaj, nakliye sonrası uzun süre saklanması ve de havalandırılması gereken ürünler için uygundur. Buna ek olarak, bu paketleme şekli büyük makinelerin yurtiçi sevkiyatları ve ihracatı için de kullanılmaktadır.
Ahşap Sandık Ambalajı
Ahşap kasalar, karton kutulara göre daha sağlamdır. Yağmura ve toza karşı da daha dayanıklı olduklarından ahşap kasalar; ev aletleri, elektronik ve darbelere karşı hassas cam ürünlerin paketlenmesinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Lojistiğin Rolü
Depolama ve Kargo Taşıma
Lojistiğin Rolü
Bilgi Sistemleri