Sensörünüz size hata yapabileceğini önceden bildirebilir mi?
Bir sensöre ne kadar güvenebiliriz ya da siz sensörünüze ne kadar güveniyorsunuz?
Günümüzde artan rekabetle birlikte üretimde verimliliğin artması, maliyetlerin azaltılması ve proseslerin hızlanmasına paralel olarak sensörlerin kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Üretim proseslerinde her geçilen sürede bir önceki prosese göre daha fazla veya daha özellikli sensörler kullanılmaktadır.
Muadilleri arasından tercih edilen bir sensörden en büyük beklenti, proseste kendisine yüklenen görevi başarılı şekilde yerine getirmesi ve performans göstermesidir. Endüstriyel bir sensörde iki önemli nitelikten birisi olan kararlı çalışma özelliği, beklentileri yerine getirmedeki performans göstergesinin en önemli olanıdır.
Peki kritik bir proseste kullanılan sensöre ne kadar güvenilir veya ne kadar güvenilebilir? Bu sorunun yanıtına olumlu cevap vermek istense de gerçek durumda verilmek istenen cevap çoğu zaman olumsuzdur. Sensör,ün hata yapabileceğini size hata yapmadan önce bildirme imkânı olsa, prosesi yöneten kişi için daha güvenilir olacaktır. Diğer taraftan hata yapmadan önce yapabileceğini öngörerek, otomatik olarak bunu önleyebilmesi ise müthiş bir fonksiyonellik sağlar.
Kullanım sebebiyle ortam koşullarının algılamayı zorlaştırması sensör tarafından algılanır ve bunu ortadan kaldırmak için kararlı algılama koşulunu yeniden ayarlar.
Otomatik bakım olarak adlandıracağımız bu özellik sayesinde algılamanın bozulmaması için sensör yapılması gereken düzeltmeyi otomatik olarak yapar. Algılamanın gerçekleşeceği değer ile bağlantıyı kurarak her zaman bu bağın güvenilir tarafta olması için sürekli güncellenir.
Sensörün konuşması demek belki kulağa abartılı gelse de yeni nesil sensörlerde artık algılama hatası olmadan önce, hata oluşma ihtimalinin yükseldiği bilgisini alabilmek mümkündür. Bu sayede prosesi yöneten kişi, bu değerli bilginin kendisine sağlayacağı fayda sayesinde değerli zamanını daha etkin kullanma imkanına sahip olmaktadır.
Sensörden bu bilginin alınması limit fonksiyonu sayesindedir ve sensörün çalışması esnasında sürekli kendisini denetlenmesinin sonucudur. Sensörün kalibrasyonu belirlenen yöntemlerden birisi kullanılarak yapılır, bu değer genellikle hedefin iki farklı pozisyonunun ortalaması olan bir değerdir. Limit değeri, belirlenmiş kalibrasyon değerinin üzerinde bir üst değer belirlenerek oluşturulur. Bu değer aşılmaya başlandığında artık düzeltici bir önlemin alınması gerekmektedir. Bu önlemin bildirilen bir zamanda alınması hatayı önleyeceğinden verimlilik sağlanır.
Çalışma esnasında oluşabilecek; kirlenme, hassasiyet kaybı, ışık gücü azalımı, pozisyon bozulması, ortam şartlarının olumsuzlaşması vs. gibi etkenlerden dolayı geçmesi gereken limit değerine ulaşamamakta ve bundan dolayı sensörden ALARM amaçlı bilgi alınmasını sağlamaktadır.
Bu Alarm bilgisinin anlamı; başlangıç koşullarına göre sensörün kararsız bir dönemde olduğunu bize bildirmekte ve bundan sonraki dönemde eğer bir düzeltici önlem alınmaz ise verilen görevde hata yapabileceğini bildirmektedir.
Bu yeteneklere sahip sensörlere ulaşmak son derece kolay. Çünkü ENTEK OTOMASYON’un sunduğu KEYENCE sensörlerde bu özelliklere sahip sensörler standart olarak tanımlanmaktadır. Kullanıcısı ile etkileşim halinde olan bu sensörlerle kolaylıkla ulaşmak ve uzman desteği almak mümkündür.
İster sensörünüz hatayı düzeltsin; isterse size bilgi versin siz gerekli önlemi alın. Her iki özelliğe de sahip olabilmek son derece kolay!
Hüseyin Yılmaz
Bölüm Müdürü
Fabrika Otomasyonu