Mükemmel algılama için mükemmel CMOS sensörler
Mükemmel algılama
Endüstriyel sensörlerden beklenen iki önemli majör nitelik vardır. Beklenen görevi başarı ile yapmalı ve kullanımı kolay olmalı.
Bunun yanısıra değişkenlik gösteren farklı üretim proseslerine hızlı uyum sağlaması ve kolay ulaşılabilir olmasını da minör nitelikler olarak ekleyebiliriz.
Çeşitli inceleme ve çalışmalar sonucunda tercih edilmiş bir endüstriyel sensörün görevini başarı ile yapması, üretilen ürünün, üretimi yapan makinanın ve hatta ürünü üreten firmanın başarısını doğrudan sağlayabilmektedir. Aynı şekilde üretimi yapan operatörün, üretimi yapan birimin ve hatta üretimi yapan fabrikanın başarısını da doğrudan sağlayabilmektedir.
Ürünün 'kabul' ya da 'kabul değil' kararı hayati bir karar olabilir
Üretilen bir ürünün kontrolü ya da testi sonucunda, ürünün “kabul” ya da “kabul değil” gibi hayati kararını verecek bir sensörün mutlak suretle en az risk ile çalışması beklenmektedir. Başarılı çalışmaması durumunda, planlanan doğrulukta bir ürün üretilemeyecek ve bu ürünü tercih eden müşteri ise beklentisinin altında kalan bir ürüne sahip olacaktır.
Bu beklentinin ihmal edilebilecek bir hata ya da kritik seviyede bir hata olması, gizemini koruyacak ve çoğu zaman bu gizemini saklı tutacaktır.
Sensörün görevini başarılı ile yapması majörü, hayatımızda seçim yaptığımız ve aldığımız tüketim ve yaşam ürünlerimizden hemen zihnimizde örnekler canlanmasını sağlamıştır. Tercih edilen ürünlerden, montajı yapılacak bir ürünün montaj malzemesinin eksik olması, bir gıda ürününün sağlıklı olmaması, tüketim ürünün hijyenik olmaması vs. örnekleri ile hayatımızda yer etmiştir.
Doğru ürün seçimi için doğru uzman desteği almak rekabette öne çıkmak için önemlidir
Doğru ürün seçimi ve kullanımı için doğru uzman desteği almak rakiplerden bir adım öne çıkmak rakiplerden önce kapıyı açıp rekabette fayda sağlamaktadır.
Problemler
Diğer majör nitelik ise kullanım kolaylığı beklentisini sağlamasıdır.
Dünden bugüne bakıldığında hızlanan endüstride artan rekabetin gelecekte daha da artarak devam edeceği görülmektedir. Hızın ve rekabetin birbiri ile orantılı bir şekilde sürekli yükselmesi, her ikisinin de dinamikliğinin etkin olması ve sürdüre bilinir olması ile işin püf noktasını oluşturmaktadır.
Endüstride artan hız, üretilen ürünün bir önceki aşamadan daha hızlı şekilde standartlara uygun halde üretilmesini amaçlamaktadır.
Endüstride artan rekabet ise üretilen ürünün gelişen teknolojik gelişmelerin katkısıyla bir önceki üründen daha efektif halde üretilmesini amaçlamaktadır.
'Ürün müşterilerinin karşısına çıkana kadar başarılı üretim ve test süreçlerinden geçer
Farklı işlemler sonucu üretilen yenilikçi ürünler, onların müşterilerinin karşısına çıkana kadarki uğramış olduğu üretim duraklardan başarılı bir şekilde geçmesinin anahtarını oluşturmaktadır.
Değişen ürünler ve üretim standartları, üretim hatlarında kullanılan sensörlerinde belirli ya da belirsizlik taşıyabilecek her zaman diliminde, her seviyede kullanıcının müdahale edebilmesini ve zaman kaybı olmadan hedeflenen üretime adapte edebilmesini önemli hale getirmektedir. Bu değişimler planlanan zamanda olabildiği gibi planlanmayan bir zamanda da gerçekleşebilmektedir.
Prosesteki bir sensör, üretimdeki zorunlu ve gerekli değişkenliğe sahip yeni üründeki görevine en hızlı şekilde başlamak için hazır olmalı ve bu görevi gerçekleştirmesi için gerekli değişimi yapan kişiye zaman kaybı ve güvensizlik yaratmamalıdır.
İki önemli majör nitelik vardır, beklenen görevi başarı ile yapmalı ve kullanımı kolay olmalı
Majör ve minör nitelikler endüstrinin ihtiyacını oluşturmaktadır ve KEYENCE yenilikçi sensörleri ile algılanması zor olan nesnelerin kararlı ve kolay kullanımlı sensörleri ile benzersiz bir algılama deneyimi sunmaktadır. Sunduğu bu deneyim hem endüstrinin ihtiyacını karşılamaktadır hem de kullanıcılara katma değer katan bir otokontrol sağlamaktadır.
Tüm endüstride olduğu gibi sensörlerde ki teknolojik gelişmelerde tamamen kullanıcılara kusursuz bir algılama kararlılığı ve profesyonel kullanıcı kolaylığı sağlamaktadır. Bu gelişmelerin başında mesafe bazlı algılama yapan sensörlerde kullanılan CMOS teknolojisi gelmektedir.
CMOS sensörlerin algılama metodu CMOS hücresine ulaşan ışık yoğunluğudur. Işık yoğunluğu çoğunlukla algılanacak nesnenin fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişmekte, aynı zamanda algılanacak nesnenin yüzeyinden yansıyan ışık yoğunlukları farklılık göstermektedir. Bu da mükemmel bir algılama için mükemmel bir sensör kullanma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.
Hatasız algılama için CMOS sensörler her türlü nesnede en iyi sonucu almak için geliştirilmiştir
Nesnenin koyu renkli olması engebeli biz yüzeye sahip olması, kirli bir yüzeye sahip olması ışık yansımasını azalttığından dolayı algılamada başarısızlığa sebep olmakta, Diğer yandan algılanacak nesnenin parlak yüzeye sahip olması da yine yansıma değerlerinin yüksek ve düzensiz olmasına neden olacağından, algılamada başarısızlığa sebep olmaktadır.
Peki CMOS sensörlerde bu başarıyı sağlayan etken nedir veya diğer bir ifade ile CMOS sensörlerin mükemmel algılama yeteneği sunabilmesinin kaynağı nedir?
İşte bu kaynak tamamen en yüksek teknolojinin kullanılarak elde edilen dinamik skaladır.Mükemmel algılamaya cevap verebilecek bir CMOS sensörün dinamik skalası geniş olmalıdır.
Lazer ışık gücünü otomatik ayarlanabilen dinamik skala teknolojisi
İşte bu kaynak tamamen en yüksek teknolojinin kullanılarak elde edilen dinamik skaladır.
Mükemmel algılamaya cevap verebilecek bir CMOS sensörün dinamik skalası geniş olmalıdır.
KEYENCE yeni nesil sensörlerde CMOS hücre kullanılmakta ve ne kadarlık bir yükseklik farkı algılayabileceği sayısal değer olarak belirlenebilmektedir.
Fakat dinamik skala değeri düşük olan ürünleri tercih etmek sensördeki majör nitelik olan algılama kararlılığının düşürülmesi ya da vazgeçilmesi anlamına gelmektedir.
Yüksek dinamik skala ile hatasız algılama yeteneği
Dinamik skala mesafe bazlı ya da CMOS sensörlerde en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında gelmekte, dinamik skala değeri ne kadar fazla olursa daha parlak ve nesneler ya da koyu renkli nesneler güvenilir şekilde algılamaktadır. Algılanacak nesnenin fiziksel özelliklerine göre otomatik olarak ışık gücünü artırıp azaltabileceğinden dolayı kullanıcılar farkında olmadan kusursuz bir algılama sağlamaktadır.
Günümüzde KEYENCE CMOS sensörlerde 1,5 milyondan fazla dinamik skalaya sahiptirler ve bu yüksek değer ile sınıfında en başarılı CMOS sensörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu değer CMOS sensörün otomatik olarak 1,5 milyon dan fazla karşılaşabileceği yansıma değerine göre ayarlanmış ışık gücü alternatifinden oluşmaktadır.
Böyle bir sensöre sahip olunması aynı zamanda 1,5 milyon farklı ürünü algılayabilmek gibi mükemmel bir alternatife sahip olmakla eşdeğerdir.
Hüseyin Yılmaz
Bölüm Müdürü
Fabrika Otomasyonu