Lojistik Merkez Çeşitleri
Lojistik merkezlerini ele alırken üç ana türden bahsetmek mümkündür: Transfer merkezleri, dağıtım merkezleri ve işleme dağıtım merkezleri. Bu üç lojistik merkezi, lojistiğin temel parçalarını oluşturduğundan iyi bir şekilde anlamak önemlidir. Bunlara ek olarak, sipariş karşılama merkezleri de posta siparişi satış endüstrisi için merkezler olarak mevcuttur. Bu bölümde, bu üç ana lojistik merkezi türlerinin her birinin özellikleri ve işlevleri açıklanmaktadır.
Temel Lojistik Bilgileri ve Geliştirme Noktaları Tek Kılavuzda!
Sevk edilen mallardaki artışın işgücü gerektirmesinden dolayı oluşan sorunlar “Lojistik Krizi”ni doğurmuştur. Bu kılavuz, herhangi bir çalışma sahasında verimliliği artırmak için kullanılabilecek lojistik sisteminin temellerini ve iyileştirme noktalarını ele almaktadır.
Aktarma Merkezleri
Aktarma merkezlerinin en önemli görevi, çapraz yerleştirmedir (malları sıralama ve aktarma gibi). Transfer merkezlerinde asıl amaç, malların depolanması veya diğer başka işlevler değildir. Asıl önemli olan, alınan malların bir an önce sıralanıp bir sonraki varış noktasına gönderilmesidir. Aktarma merkezlerinde kargolara ilişkin yapılan iş, dağıtım merkezlerine ve işleme dağıtım merkezlerinde yapılana göre daha azdır. Dolayısıyla aktarım merkezlerinin diğer bir özelliği de nispeten daha küçük ölçekte araçlarla ve ekipmanlarla çalıştırılabilmesidir. Bununla birlikte, teslim alma, bir an önce sevkiyat işlemini gerçekleştirme olarak da anlaşılabilir. Bu nedenle, nakliye ve teslim alma bilgileri eş zamanlı olarak edinilmelidir. Kısacası, teslim alma ve sevkiyat arasındaki hızlı iş birliği vazgeçilmezdir.
Dağıtım Merkezleri
Dağıtım merkezlerinin en önemli işlevi, herhangi bir lojistik merkezinde envanter depolamak ve yönetmektir. Dahası, ürünleri mağaza ve bölgeye göre sıralamak ve bu malları perakende mağazalarına ve son kullanıcılara teslim etmektir. Başka bir deyişle, dağıtım merkezleri herkes tarafından bilinen, standart lojistik merkezidir. Temel işlevleri ürünleri teslim alma ve gönderme olarak özetlenebilir. Ancak, genel olarak bir dağıtım merkezi; sevkiyat, siparişin içeriğine göre toplama, denetim ve paketleme gibi dağıtım işlemleri ve malların belirtilen son tarihe kadar ulaşmış olması için nakliye işlemleri gibi herhangi bir lojistik merkezinde gerçekleştirilen temel işlevlerle donatılmıştır. Buna karşın, aktarma merkezlerine kıyasla, daha büyük ölçekte ekipman gerektiğinden daha yüksek maaliyetlerle karşılaşılabilir.
İşleme Dağıtım Merkezleri
İşleme dağıtım merkezi, gelişmiş dağıtım işlemine sahip bir tür dağıtım merkezidir. Nispeten daha basit sayılabilecek paketleme ve etiketleme gibi dağıtım işlemleri bir dağıtım merkezinde gerçekleştirilir. Ancak, işleme dağıtım merkezlerinde, taze balık ve et toplama ve yerleştirme gibi işlemlerin yanı sıra taze balık ve etin işlenmesi gibi özel cihazlar ve ekipman gerektiren gelişmiş dağıtım işlemleri de gerçekleştirildiğinden klasik dağıtım merkezlerinden ayrışırlar. Bu merkezler, depolama merkezleri olarak işlev görmelerinin yanı sıra, mümkün olduğunca bir fabrika ortamına benzetilmeye çalışılmıştır. Yoğun işleme dağıtımı işlevlerinin katma değeri artırabilmeleri gibi bir avantajlarının olmasının yanı sıra, toza dayanıklı tesisler, sıcaklık kontrollü tesisler ve de herhangi bir bir fabrikanınkine eş değer üretim hatları ve işçilik gerektirir.
İkmal Merkezleri
İnternet üzerinden yapılan satış işlemlerinin yaygınlaşması, lojistik sektörünü büyük ölçüde değiştirmiş ve günümüzde ikmal merkezlerinin üzerine dikkatleri çekmiştir. İkmal merkezleri, postayla sipariş verme sektöründe ürünlerin yönetimi, toplanması ve teslimatını gerçekleştiren lojistik merkezlerdir. Başka bir deyişle, son kullanıcıdan sipariş alınan ve malların hızlı bir şekilde gönderimini sağlayan satış işini yapan lojistik merkezler olduğu da söylenebilir. Bütün işlemlerin (örneğin, mal alma, son kullanıcılardan sipariş alma, paketleme, nakliye, stok yönetimi, müşteri veri yönetimi, iade kontrolü, şikayetlerin değerlendirilmesi ve ödeme süreci) lojistik merkezinde tamamlanabiliyor olması en büyük avantajı olarak sayılabilir. Posta ile satış yapan operatörler, bir tür lojistik merkezinin hizmetlerini kullanarak satış gerçekleştirerek farklı müşteriler ve yeni ödeme yöntemleri deneme gibi avantajlardan faydalanabilirler.
Lojistiğin Rolü
Lojistik Ekipmanlarının Rolü (Malzeme Taşıma Cihazları)
Lojistikte Geliştirilebilir Noktalar
Lojistik Çalışması Nasıl İyileştirilir