Robotik sistemlerde görüntü işleme neden önemli?
Robotik sistemler için Görüntü işleme
Covid-19 Firmaların üretim yapış şeklini, çok uzun bir süre değiştirecektir. Salgın, üretim sürecindeki adaptasyonu sağlamış, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının gelişmesinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Ancak salgın sürecinde daha emniyetli iş ortamı sağlamak için yapılan çalışmalar verimli ve esnek üretimi tehdit eden bir noktaya gelmiştir. Bu süreçte robotik sistemlerin bir gözünün olması yeni dönemin olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Kaliteyi ve verimliliği ön planda tutan ve bu amaçla üretim hatlarında robot kullanan firmalar için, robotlarına görüntü işleme sistemi entegre etmek vazgeçilmez hale gelmektedir.
Robotik sistemler belirli formatta tanımlanmış işleri, hep aynı standartla yapmak üzere kurgulanmış yapılardır. Günümüzde esnek üretim ihtiyacı robot programlarının ve üretim reçetelerinin sık sık değiştirilmesi gerekmekte, bu da ciddi iş gücü kaybına, hatalara ve maliyet artışına yol açmaktadır.
KEYENCE Görüntü işleme sistemleri, basit kullanım ara yüzü sayesinde çoğu büyük robot üreticisi için doğrudan bağlantı, otomatik kalibrasyon özelliği ve güçlü algılama fonksiyonlarına sahiptir. Alma ve bırakma (Pick & Place) uygulamaları için değişen üretim süreçlerinde kararlı bir performansla ve yüksek hızda cevap veren sistemler olarak, üretimin verimliliğini arttırmaktadırlar.
Robotik sistemlerde görüntü işleme sistemleri kullanım amaçları
Endüstriyel kameralar parça tanımlama ve parçanın X, Y Koordinat ve açı bilgisinin robota aktarılması için kullanılmaktadır. Standart alma, bırakma ve kavrama, yanlış hizalama düzeltmesine ek olarak montaj makinalarında Pick and Place, pres sac besleme, işleme tezgahı besleme, kaynak operasyonlarında da pozisyon kontrollerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Görüntü işleme sistemlerinin faydaları
- Robot kamera entegrasyonu, çoklu tip içeren uygulamalarda çoklu fikstür yapılmasını engelleyerek maliyet avantajı sağlar.
- Farklı ürünler tanımlanabilir ve işlem başka bir teyide bağlı kalmadan devam eder.
- Pick and Place uygulamalarında ayırıcı, besleyici gibi elemanlara gerek kalmaz, parçaları uygun pozisyon ve açıya getirmeye gerek yoktur.
- Prosesleri kolaylaştırır ve maliyetleri düşürür.
- Üretimdeki tasarruf, kaliteyi iyileştirme, güvenilirlik, güvenlik ve verimlilik artışı sağlar.
Robot & Kamera entegrasyonu
KEYENCE VGR sistemi, geleneksel robotlu kamera sistemleri kurulumunun karakteristiği olan uğraştırıcı manuel kalibrasyonu veya diğer manuel hesaplamaları yapmaya gerek bırakmaz. Yapmak istediğiniz uygulamayı navigasyon yardımıyla seçerek en uygun ayarları hızlıca yapılandırmanıza olanak sağlar.
Hangi robotlar ile doğrudan bağlantı söz konusu
KEYENCE CV-X görüntü işleme sistemleri, konusunda uzman lider robot markalarını da içeren 17 üreticinin robotları ile doğrudan haberleşme yeteneğine sahiptir. Bu özelliği ile robot hareketleri, doğrudan kamera sistemi tarafından yaptırılabilmektedir. Doğrudan haberleştiğimiz markaların bazıları ABB, KUKA, FANUC, KAWASAKI, YASKAWA, DENSO, STAUBLI, TOSHIBA, NACHI, UNIVERSAL, EPSON, MITSUBISHI’dir.
Robotik sistemlerde kalibrasyon nasıl yapılıyor?
Robotik sistemlerin kalibrasyonu manuel veya otomatik olarak yapılabilmektedir.
Manuel sistemlerin en büyük dezavantajları; uzun sürmeleri, doğruluğunun operatörlere göre değişiklik göstermesi, kurulum için yeniden ayarlanmasının zor olması ve kurulum yerindeki değişiklikler nedeniyle görüntüyü doğru şekillerde elde etmenin zorluğudur.
Otomatik kalibrasyonun en önemli avantajı gerekli tüm konumlara kamera üzerinden tek tıklamayla robotu hareket ettirerek kolay kullanım sağlamasıdır. Diğer önemli avantajları ise operatörden bağımsız olarak yüksek doğruluk sunması, yanlış hizalamanın neden olduğu sorunları gidermek için robotu yönetebilmesidir.
Otomatik kalibrasyon için:
KEYENCE kamera sistemlerinde sadece hareket yörünge desenini seçmek ve kalibrasyonu gerçekleştirmek için çalıştır butonuna basmak yeterlidir. Kalibrasyon, robot çalışırken otomatik olarak yapılır. Bu, yüksek bir doğruluk seviyesini korurken robotu manuel olarak kontrol etme ihtiyacını ortadan kaldırarak kalibrasyon süresini kısaltır.
Yeni teknoloji Görüntü işleme sistemleri nelerdir?
KEYENCE’in PATTERN TRAX fonksiyonu yüksek gelişmiş arama algoritması ile mükemmel performans ve kararlı çalışma sağlar. Düşük görüntü koşullarında bile üstün performans, hız ve hassasiyete sahip arama aracı Pattern Trax, üründe leke, kusurlar ve kontrast azalması gibi değişiklikler meydana gelse bile oldukça kararlı arama yapabilir. Bu araç ayrıca bir konum algılama aracı olarak çok yüksel algılama performansı sunar.
Geniş kamera yelpazemiz
Çözümlerimiz
Görüntü işleme destekli robotlar parça yakalama ve konumlandırmanın yanı sıra şekil ve boyutsal kontrol ve ürün saydırma gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. KEYENCE görüntü işleme sistemleri tüm bu uygulamaları aynı anda tek bir program üzerinde gerçekleştirme imkanına sahiptir.
Gıda paketlerinin kolilenmesi genellikle manuel olarak yapılmaktadır. KEYENCE CV-X görüntü işleme sistemleri sayesinde ürünlerin pozisyon ve açı bilgileri robota aktarılarak kolileme işlemi otomatik bir şekilde yapılmaktadır.
Görüntü işleme destekli robotlar sayesinde ürün transferi otomatikleştirilerek işçilik maliyeti azaltılmış olur. KEYENCE CV-X görüntü işleme sistemleri sayesinde kalibrasyon otomatik olarak yapılır ve aynı zamanda ürünler üzerinde çeşitli kalite kontrol uygulamaları da gerçekleştirilmiş olur.
Hamit Kaya
Bölüm Müdürü
Görüntü İşleme ve Ölçme