ROBOT AKSESUARLARI NE İŞE YARAR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
Entek Otomasyon Pnömatik ve Robotik Bölüm Müdürü Bilal Türk, geçtiğimiz ay başlattıkları webinar serisinin ikincisi olan ‘Robotik Aksesuar Uygulamaları’ konulu webinarda, robot aksesuarlarının özellikle birden fazla değişkenliğin olduğu durumlarda robota daha fazla görev verilebilmesi amacıyla kullanıldığını ve bu sayede hızlı set-up süreleri ile üreticilere avantaj sağladığına dikkat çekti.
Bunun yanı sıra online seminerde, takım değiştiriciler, döner dağıtıcılar, eksen konpanzatörleri, çarpma algılayıcılar ve açılı flanş bağlantı olmak üzere bir robotun uç kısmında yer alan aksesuarları ele aldı.
“HIZLA VE KOLAYLIKLA TAKIP DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR”
Robot aksesuarlarının özellikle birden fazla değişkenliğin olduğu durumlarda robota daha fazla görev verilebilmesi amacıyla kullanılması gerektiğini kaydeden Türk, aksesuarların standart ve hazır olmasından dolayı takıp değiştirme işlemlerinin kolayca ve pratik olarak yapılabileceğini ve bu nedenle hızlı set-up sürelerine sahip olduğuna değindi.
Tüm robot üreticilerinin alın flanşlarını ISO 9409-1 standardına göre ürettiklerini ve robot modellerine doğrudan uyumlu olduğunu aktaran Türk, “Ancak endüstrimizde bu standartlarda olmayan robotların da olduğunu görüyoruz. Buna rağmen takım değiştiricisini, basit bir ara flanş yaparak robotun alın flanşına montajını sağlayabiliriz.” dedi.
“TUTUCU VE İŞ PARÇALARININ ZARAR GÖRMEMESİNİ SAĞLIYOR”
Eksen konpanzatörleri ile ilgili bilgiler veren Türk, bu aksesuarın, özellikle x ve y ekseninde farklı konumlardaki ürünlerin alınıp taşınması esnasında farklı alma ve bırakma noktalarındaki olası sapmalardan kaynaklanan tutucuların, robotun altıncı ekseninin veya iş parçalarının zarar görmesini önlemek için kullanıldığını dile getirdi.
Eksen konpanzatörlerinin fayda sağladığı bir örnek veren Türk, “Örneğin bir masadan parça alırken de karşı taraftan bir CNC yükleme-boşaltma yaparken de sürekli olarak robotu 0’a 0 kuvvetli olarak bastıramıyoruz. Bastırdığımız takdirde tutucunun parmakları, yatakları zarar görebiliyor. Bu tip durumları eksen konpanzatörleri ile ortadan kaldırabiliriz.” diye belirtti.
“ÇARPIŞMAYI ENGELLİYOR, İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇİYOR”
Türk, çarpma algılama sensörlerinin robotik uygulamalarda, robotun ilk devreye alınma esnasında veya parça geçişlerinde set-up değişiklikleri esnasında ortaya çıkabilen robotun istenmeye durumlar dışında bir yüzeye ya da bir çalışana çarpması gibi iş kazalarının önlenmesinde kullanıldığını belirtti.
Robotun altıncı eksenine ya da Scara robotlarda dördüncü eksenine takılacak çarpma algılama sensörü ile çarpışmanın bertaraf edilebileceğini ve böylece olası iş kazalarının engellenebileceğini kaydeden Türk, “Çarpma algılama sensörlerinin, çarpma gerçekleştikten sonra manuel olarak resetlenmesi gerekiyor. Ürün manuel olarak resetlendikten sonra tekrardan aynı konumunu koruyacaktır. Ayrıca kendi içerisinde bir merkezleme pimi bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
“HATALARI AZALTMAYA İMKAN VERİYOR”
Açılı flanşın genellikle robota bir uygulama esnasında çevrim süresinden kazanabilmek için biten iş parçasını alıp 90 derece dönüş sağlayarak yeni bir iş parçasını CNC’ye ya da makinaya besleyebilmek için kullanılan parça olduğu bilgisini veren Türk, kutu içerisinde kapalı şekilde bulunması dolayısıyla kablo karışıklığını önlediğini ve olası hataları minimize ettiğini belirtti.
Türk, şöyle konuştu: “Açılı flanş üzerine doğrudan Zimmer’in tutucularını herhangi bir şekilde bir pnömatik hortum dahi kullanmadan sadece bağlantı cıvatalarını kullanarak montajı gerçekleştirilebilir. Bu sayede ürün üzerinde pnömatik bir hortum ya da konum algılama sensörlerinin kablolarının ortalıkta olmadığını göreceksiniz. Tamamen kapalı bir kutu içerisinde kalmakla birlikte bu da olası hata oranlarını azaltmaya imkan verir.”
3 HAZİRAN’DA POKE-YOKE UYGULAMALARI WEBİNARI DÜZENLENECEK
Firmanın webinar serisi kapsamında düzenlenecek “Yapay Zeka ile Desteklenen Poke-Yoke Uygulamaları” konulu webinar, 3 Haziran 2021 tarihinde saat 10.30’da gerçekleştirilecek.
Bu deneyime eşlik etmek isteyenler firmanın intenet sitesinin webinar sayfasından ücretsiz olarak kaydını oluşturabiliyor.
Bilal Türk
Bölüm Müdürü
Pnömatik ve Robotik