Ölçümün Temelleri
Ölçüm Nedir?
“Ölçüm”, hedefin boyutunu, uzunluğunu, ağırlığını, kapasitesini veya diğer özelliklerini belirlemek için yapılan bir işlem olarak tanımlanabilir. Bunun yanı sıra, “ölçme” ile benzer ancak kullanım yerine göre anlamı değişen pek çok farklı terim bulunmaktadır (“ağırlık”, “hesaplama” ve “miktarını belirleme” gibi). En genel anlamıyla ölçüm, “enstrümantasyon (kontrol aygıtları yerleştirme)” teriminin kapsamına giren bir eylem olarak anlaşılabilir.”
Ölçüm | • Değerleri ve sembolleri kullanarak ölçülen sonuçları göstermek için. • Ölçüm araçlarını kullanabilmek için. |
Kontrol aygıtları yerleştirme | • Belirlenen amaca ulaşmak için bir miktar belirleme. • Gerektiğinde ölçüm araçlarını kullanabilmek için. |
Ayrıca, ölçüm işleminin herhangi bir operatör tarafından ölçüm sistemi kullanarak yapıldığını, enstrümantasyonun ise bir teknisyen tarafından gerçekleştirildiğini söylemek de mümkündür. Bu site, üretim bileşenlerinin tasarımı, üretimi ve denetim süreçleriyle ilgili olduğundan ölçüm konusu ele alınmıştır.
▼ Ölçüm ve Algılama-Denetim Arasındaki Fark▼ Ölçüm Yöntemlerindeki Farklılıklar |
---|
Ölçüm ve Algılama-Denetim Arasındaki Fark
Ölçüm, ölçüm araçları kullanılarak elde edilen sonuçların miktarlarının belirtilmesi veya başka bir deyişle, nicelleştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle denetim, ürünün kabul edilebilir olup olmadığını belirleyebilmek için ölçüm işlemi sayesinde elde edilen değerleri mevcut referanslarla karşılaştırma anlamına gelir. Cetvel kullanarak uzunluk ölçerken, “Ölçü biraz fazla uzun/kısa” gibi değerler belirten bir tür karar vermek mümkündür. Bu tespit, “Cetvel (ölçüm) ile elde edilen değere göre bu değerin beklenen boyutundan biraz daha uzun (veya daha kısa) olduğu tespit edilmiştir” demenin bir başka şeklidir. Genellikle, bu tanımları ayrı ayrı belirtmeye gerek olmasa da en azından aralarındaki farkı bilmek önemlidir.
Ölçüm Yöntemlerindeki Farklılıklar
Hedef ölçümünü, doğrudan veya dolaylı olarak yapmak mümkündür.
| Doğrudan Ölçüm
Doğrudan ölçüm, uzunluğun, yüksekliğin veya diğer başka özelliklerin doğrudan okunabilmesi için hedefin ölçüm sistemiyle temas ettirilmesi yoluyla yapılan işlemdir. Doğrudan ölçüm, ölçüm sonuçlarının direkt olarak bilinmesini mümkün kılsa da ölçümü yapan kişinin becerisine bağlı olarak belli başlı hatalar meydana gelebilir.
A: Hedef
| Dolaylı Yoldan Ölçüm
Dolaylı ölçüm, örneğin, bir ölçüm hedefi ile bir ölçüm bloğu arasındaki yükseklik farkını ölçebilmek için kullanılan komparatör yardımıyla ölçülen yükseklik sayesinde hedefin yüksekliğinin dolaylı olarak belirlenebilmesi için kullanılır. Bu tür ölçümler referanslara dayalı olarak gerçekleştirildiklerinden, dolaylı ölçüme “karşılaştırmalı ölçüm” de denmektedir”
A: Hedef B:Gösterge bloğu
Ölçümün Temelleri
Index
Ölçümün Temelleri
Yer Değiştirme, Hız ve İvme
İdeal ölçüm sistemini seçebilmek için bilinmesi gereken ölçüm ve ipuçları hakkında her şeyi içeren ve mutlaka okunması gereken bir kılavuz!
Bu kılavuzda, ölçüm sistemlerinin tanıtılmasının yanı sıra kalınlık, dış çaplar, şekil ve daha fazlasını ölçmek için kullanılabilecek en iyi yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmıştı.