Görüntü işleme sistemleri üretimde büyük resmi gösteriyor
Görüntü işleme sistemleri
Bir CCD ya da CMOS tarafından yakalanan hedef görüntünün analiz edilip anlamlı bir çıktı elde edilmesini sağlayan çalışma alanıdır.
Görüntü işleme sistemleri, insan gözünün sınırlarının üzerindeki beklentilere dahi değişmeyen kararlı bir performansla ve aynı standartta cevap veren, ve yüksek hızlı, yüksek büyütme, 24 saatlik çalışma ve tekrarlanabilir ölçümler gerektiren zorlu endüstriyel uygulamalar altında kontrol için üretilmiş kalite kontrol sistemleridir. Bu özellikleri sayesinde kalitenin artmasının yanında işçilik maliyetlerini düşürebilir, üretim verimlerini artırabilir yani kısacası para kazandırır.
Artan bir hızla, imalat sanayi, geleneksel insan gücü yerine otomatik süreçlere daha çok güvenen Endüstri 4.0’e doğru ilerliyor. Endüstri 4.0 verilerle proseslerin tamamını daha verimli hale getirmeyi hedeflerken, bu bağlamda bu verileri meydana getirecek sistemlerin rolü de gittikçe büyüyor.
Üretimde kullanılan makinelerde görüntü işleme sistemleri kullanım amaçları nelerdir?
Üretimdeki “göz” olarak düşünülebilen ve birçok uygulamada onlarca sensörün yaptığı işi tek başına yapabilen görüntü işleme sistemlerini, gittikçe daha fazla sayıda üretim tesisi kullanıyor. Görüntü işleme sistemleri, artan rekabet koşulları sebebiyle;
Kaliteyi yükseltmek, Üretim hızlarını/adetlerini arttırmak, Hatalı ürün oluşumunu engellemek, İş gücü maliyetlerini azaltmak; Üretimi otomatikleştirmek isteyen üreticiler için olmazsa olmaz durumdadır.
Genel uygulama alanları nelerdir?
Görüntü işleme sistemleri endüstride birçok farklı sektörlerde ve farklı uygulamalarda yüksek hızlarda ve adetlerdeki ürünlerin %100 kontrolü için kullanılmaktadır. Temel anlamda ölçüm, varlık/yokluk, vuruk algılama, kod okuma uygulamaları için kamera sistemleri yaygın kullanılmaktadır.
- Algılama: Doğru ürün, doğru pozisyon, doğru renk, şekil, vuruk çizik
- Pozisyon algılama: Robotik sistemler ile bütünleşmiş koordinat bulma (X,Y,Ɵ)
- Optik ölçme: Mesafe, genişlik, açık, çap
- Kod ve karakter okuma: Karakter, barkod, karekod
Görüntü işleme sistemlerinin faydaları nelerdir?
Öncelikli olarak görsel kontrolde geleneksel yöntemlerde iş gücü olarak İnsanlar kullanılıyordu ve bu insanların tekrarlı olarak aynı işi uzun süre boyunca yapmasında birtakım hataları beraberinde getiriyordu.
Kişiden kişiye değişen kalite algısı kontrol etmeden kaçırılan ürünler ve yüksek hızlar için insan gözünün yetersiz kalması Kamera sistemleri için bir problem olmaktan çıkmıştı.
Yüksek kalite yüksek verim esnek üretim hatlarına hızlı entegre olabilme, daha fazla veri sağlama daha az üretim maliyeti hem daha az iş gücü hem daha hızlı olması üretilen ürünlerin daha az hatalı üretilmesine olanak sağlamsı en önemli avantajlarıdır.
Yeni teknoloji görüntü işleme sistemleri nelerdir?
Temel anlamda görüntü işleme sistemleri yüksek teknoloji ekipmanları, kamera, lens, aydınlatma ile güçlü algılama algoritmalarının bulunduğu yazılımlardan oluşmaktadır. İhtiyaç için gerekli donanımların doğru seçilmesi ve değişen üretim ihtiyaçlarına hızlı ve doğru bir şekilde uyum sağlayabilmesi açısından KEYENCE yeni nesil Multi spectrum teknolojisini geliştirmiştir.
KEYENCE‘ın yeni Multi Spectrum aydınlatması benzersiz algoritmalar ve üç farklı algılama modu ile akla gelebilecek her algılama için en iyi çözümü sunar. Aydınlatma 8 farklı renkte LED ve özel bir kontrol modülü ile gelir. Aydınlatma renk kontrolü, bölünmüş aydınlatma, yüksek hızlı görüntü yakalama ile senkronizasyon çalışır ve karmaşık harici kontroller olmadan kullanılabilir. 3 görüntü yakalama modu ile 8 farklı renkli aydınlatma ve algoritmalarımız olan ALL in ONE kamera sistemi çeşitli renk, profil, parlaklıktaki ürün türleri için benzersiz çözümler sunar.
Hamit Kaya
Bölüm Müdürü
Görüntü İşleme ve Ölçme