Veri tanımlamada kullanıcı dostu ürünler
Üretim sektöründe otomatik veri tanımlama ve izlenebilirlik oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu noktada Entek Otomasyon kullanıcılara pek çok fayda sağlıyor. Kullanıcı dostu basit arayüzü ve otomatik ayarlama fonksiyonu sayesinde her kullanıcı uzmanlığa ihtiyaç duymadan kolaylıkla ürünleri programlayabiliyor.
Entek Otomasyon, kurduğu Auto ID bölümüyle müşterilerinin izlenebilirlik projelerinde aktif rol oynuyor. Kod okuma konusunda sektöre özel çözümler sunan Entek Otomasyon Auto ID Bölüm Müdürü Birkan Sağlam, yaptıkları çalışmaları ST Endüstri Medya için anlattı.
Birkan Bey öncelikle sizi tanıyalım, bize kendinizden ve profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?
2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra kariyer hayatıma Entek Otomasyon’da KEYENCE markasının Görüntü İşleme ve Ölçme Bölümünde Satış Mühendisi olarak başladım. Sonrasında yine KEYENCE markasının Sensör Bölümüne geçerek Takım Liderliği ve Bölge Satış Müdürlüğü görevlerinde bulundum. Daha sonrasında farklı alanlarda tecrübe edinmek adına Pnömatik ve Robotik Bölümüne transfer olarak yaklaşık üç sene bu bölümde Satış Müdürü olarak devam ettim. Son olarak, geçtiğimiz sene yeni kurduğumuz Auto ID departmanında Bölüm Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.
Entek Otomasyon bünyesinde Auto ID birimi olarak gerçekleştirdiğiniz çalışmaları anlatır mısınız?
Auto ID Bölümü yeni, genç ve dinamik arkadaşlarımızdan oluşan bir bölümümüz. Bu ekiple birlikte müşterilerimizin izlenebilirlik projelerinde aktif rol oynuyoruz. Ürün gamımızda yer alan sabit/hat ve el tipi kod okuyucularımız sayesinde, endüstrideki ihtiyaçlar doğrultusunda kod okuma konusunda sektöre özel çözümler sunuyoruz. Müşterilerimizin uygulamalarını yerinde inceliyor, kendi numuneleri üzerinden testlerimizi gerçekleştirerek uzun ve sürdürülebilir çözümler sunuyoruz.
Auto ID teknolojileri nelerdir?
Bu teknolojilerde son dönemde ne gibi gelişmeler, yenilikler söz konusu?
Türkiye pazarında KEYENCE’in üstün ve yenilikçi teknolojisine sahip kod okuyucular ile birbirinden farklı sektörlere çözümler sunuyoruz. KEYENCE; ultra geniş görüş alanı, uzak mesafeden okuma ve geniş odak derinliğini destekleme gibi özelliklere sahip birçok çözümle beraber geniş ürün gamına sahip. Bu ürünler, imalat endüstrilerinde barkodların ve 2D kodların yüksek hızlarda dahi kararlı bir şekilde okunmasını sağlarken aynı zamanda harici aydınlatma gerektirmeyen tam otomatik bir ayarlama imkanı sunuyor. Bu sayede, tüm kullanıcılar kod okuyucuları uzaktan bağlantıyla kolayca kurulumunu sağlarken, çalıştırıp izleyebiliyor.
Tüm bu teknolojilerin yanı sıra geçtiğimiz sene ekim ayı itibariyle Türkiye pazarına sunduğumuz dünyadaki ilk yapay zeka destekli kod okuyucu olan SR-X serimiz ile endüstride sıkça rastladığımız hasarlı kodları okuma konusunda oldukça iddialıyız. 100.000 adet birbirinden zorlu ve hasar görmüş gerçek kod örneklerinin öğretilmesiyle oluşturulan yapay zeka çipi sayesinde; lekeli, çizik, eksik baskılı, üzerine su, yağ damlamış, düşük kontrasta sahip gibi zorlu kodları başarıyla okuyabiliyoruz. Ayrıca web-tool özelliğimiz sayesinde özel bir yazılıma ihtiyaç duymadan herhangi bir telefon, tablet veya bilgisayardan ürünlerimize tarayıcı üzerinden direkt bağlanıp ayar yapabilir, verileri canlı olarak izleyebilirsiniz.
Otomatik veri tanımlama neden gereklidir?
Ağırlıklı olarak hangi alanlarda, nerelerde kullanılıyor?
Otomatik veri tanımlama; nesneleri, bilgileri, verileri otomatik bir şekilde okuma ve bu verileri belirli bir sisteme aktarma işlemidir. Adından da anlaşılacağı üzere buradaki amaç; bu işlemi otoma- tikleştirme ve insan faktörünü ortadan kaldırmaktır. Örneğin, bir üretim parçası üzerinde bu parçayla ilgili çeşitli bilgilerin yer aldığı 100 karaktere sahip bir veriyi ele alalım. Herhangi bir barkod sistemi olmadan bu verilerin operatör tarafından manuel olarak sisteme işlendiğini hayal edelim. Elbette bu kadar veriyi sisteme manuel olarak aktarmak oldukça zaman alıcı ve bir o kadar da hataya açık bir işlem olurdu. Endüstride verilerin hatasız ve hızlı bir şekilde sisteme aktarılması için otomatik tanımlama sistemleri zorunlu hale gelmiştir. Günlük hayatımızdan, üretim endüstrisine
kadar hemen her alanda bu sistemler kullanılıyor. Endüstride her bir prosesin kritik önem taşıdığı ve hataya toleransın minimum düzeyde olduğu başta otomotiv sektörü olmak üzere, beyaz eşya, elektronik, ilaç, gıda, demir/çelik gibi hemen hemen her sektörde bu teknolojiler kullanılıyor. Bu noktada ayrıca izlenebilirlik kavramından da bahsetmekte fayda var. İzlenebilirlik; bir ürünün hammaddeden başlayarak üretim, paketleme, depolama, sevkiyat aşamalarından son kullanıcıya ulaşana dek geçirdiği tüm işlemlerin kayıt altına alınmasıdır. İzlenebilirlik sistemi sayesinde insan sağlığını veya ürün kalitesini riske edecek bir sorunun kaynağına, sorun varsa hangi aşamada gerçekleştiğine ya da sorunun nedenine ulaşılmasını sağlar. Örneğin; otomotiv sektöründe bir motor blok üretimini düşünelim. Bu sistemin hangi koşullarda, hangi parametrelerde, ne zaman ve hangi araç modeli için üretildiği gibi bilgilerin yer aldığı barkodu sayesinde olası bir üretim hatasında veya kalite probleminde kolaylıkla hatanın önüne geçilip ürünün son kullanıcıyla buluşması engellenebilir.
Auto ID teknolojilerinin sağladığı avantajları anlatır mısınız?
Üretim sektöründe otomatik veri tanımlama ve izlenebilirliğin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladık. Bu noktada Entek Otomasyon olarak kullanıcılara sağladığımız faydaları anlatacak olursak; öncelikle günümüzde işletmelerin hemen her noktasında kullanımı zorunlu hale gelen kod okuyucuların yaygınlaşmasıyla bu ürünleri kolay bir şekilde programlama ve kullanma ihtiyacı doğmuştur. Kullanıcı dostu basit arayüzü ve otomatik ayarlama fonksiyonu sayesinde her kullanıcı uzmanlığa ihtiyaç duymadan kolaylıkla ürünlerimizi programlayabilir ve müdahale edebilir. KEYENCE kod okuma sistemlerimiz sayesinde; hem geniş alan içerisinde hem de uzak mesafelerden okumayabilme imkanı sunuyoruz. Yapay zeka fonksiyonuyla zorlu ve hasar görmüş kodları dahi okuyarak üretimin durmasını engelliyoruz. Markalamadan kaynaklı kod bozulmalarına karşın kullanıcıya önceden haber vererek kestirimci bakım imkanı sağlıyor; bu sayede üretim verimliliğini arttırırken, maliyetleri azaltıyoruz.
2023 yılında ne tür yenilikleriniz olacak, hedefleriniz nelerdir?
2023 yılına yeni bölümümüz ve yeni ekip arkadaşlarımız ile birlikte başladık. Türkiye’nin her bölgesinde bulunan iş ortaklarımıza, uzmanlık alanı kod okuma sistemleri olan ekibimizle hizmet vermekteyiz. KEYENCE’in dünyada ilk olarak sunduğu yapay zeka destekli kod okuyucumuzu 2023 yılı itibariyle endüstrimizle buluşturarak üretim verimliliğine katkı sağlamaya devam ediyoruz.
Entek Otomasyon’un uzman mühendis ekibiyle tüm sorunlarınıza çözüm üretiyoruz.